Hvad er geotermisk energi for en størrelse?

26. juni 2022 Slået fra Af Michaelfrostcoaching.dk

Geotermisk energi, er måske ikke det du har hørt en hel masse om og stiller spørgsmål omkring begrebet? geotermisk energi er en energiform der bliver udvundet fra de varme lad der findes under jordens overfalde. Flere steder i verden, er det mere eller mindre den eneste form for energi der anvendes i hjemmet, men det er faktisk også noget der gør sig gældende i Danmark, til trods for at vi ikke har nogle varme kilder, sprudlende vulkaner eller lignende, da vi er beliggende på en fast tektonisk plade. 

Geotermisk energi i form af fjernvarme 

Selvom vi ikke helt udvinder helt så meget geotermisk energi i Danmark som det gør sig gældende i andre lande, så formår vi dog at udnytte varme fra jordens indre kerne. Omkring en tredjedel af den fjernvarme der strømmer ud til de danske hjem, kommer som følge af den energi der kan udnyttes fra jordens indre. Her udvindes der energi i form af damp eller varmt vand. Der er nok varme til at levere til mange danske hjem, men det er kun i Sønderborg, Thisted og på Amager, at der findes geotermiske kraftværker der kan klare opgaven med at leve varme fra jordens kerne og ud til forbrugerne. 

Sådan fungerer et geotermisk kraftværk 

Det lyder måske lidt mere voldsomt end det i virkeligheden er, men et kraftværk der kan udnytte den geotermiske energi, pumper varmt vand op fra undergrunden. Her skal der bores flere kilometer ned, før at vandet er varmt nok til at kunne omdannes til fjernvarme. Det vand der afkøles inden det kommer ud til forbrugeren, vil bringes ned til undergrunden igen. Det er altså en af de absolut mest bæredygtige måder at producere fjernvarme og højest sandsynligt noget vi vil se mere af i fremtiden. 

Du kan selv være med til at udnytte jordens indre kerne 

Det kunne være smart hvis du selv kunne være med til at bruge noget af alt den varme der findes i jordens indre. Det er dog også sådan, at du kan skabe dit eget lille kraftværk i form af maskineri der omdanner jordvarme til varme i din bolig. Når du installerer et jordvarmeanlæg, så er det nemlig lige præcis jordens indre varme som du udnytter som primær varmekilde i dit hjem, enten i form af en luft til varmepumpe eller en underjordisk varmepumpe.